Gözün beyaz görünen kısmının kırmızı olmasına sebep olan durumların tümü kırmızı göz olarak adlandırılır. Göz akının kırmızı olmasına sebep olan hastalıklar çeşitlilik gösterir.
Genel olarak kırmızı göze sebep olan durumlar:
• Subkonjunktival kanama
• Viral ya da bakteriyel konjunktivitler
• Alerjik konjunktivitler
• Göze yabancı cisim kaçması
• Kornea iltihabı (Keratit)
• Üveit
• Glokom
• Kuru göz olarak sınıflandırılabilir.
Subkonjunktival Kanama
Gözünüzün beyaz olması gereken sklera tabası üzerinde canlı kırmızı kan oturmuş gibi bir görüntüye sebep olur. Bazen küçük bir alan olarak başlar, sonra yayılır ve çoğunlukla 1 hafta içinde ilaç kullanımına gerek kalmadan kendiliğinden geçer. Konjunktiva adı verilen şeffaf zar tabakadaki ince kılcal damarların travma sonucu ya da kendiliğinden kırılması sonucu oluşur. Sık tekrar ediyorsa ya da bir travma sonucu oluşmuşsa ek hastalık ya da göz hasarı açısından mutlaka göz doktoruna danışılmalıdır. Yüksek seyreden sistemik hipertansiyon, kendiliğinden burun kanamasına yol açabileceği gibi subkonjunktival kanamaya da yol açabilir. Kan inceltici bazı ilaçların dozu fazla geldiğinde ya da kanama bozukluğu varlığında yine bu şeklide kanama olabilir.
Viral ya da Bakteriyel Konjunktivitler
Gözde kızarıklık, çapaklanma, sabah uyandığınızda yapışma varsa mikrobik konjunktivit olabilir. Üst solunum yolu enfeksiyonları ile birlikte sıklıkla viral konjunktivit eşlik eder. Bir gözde ya da her iki gözde birden görülebilir. Temasla ya da ortak eşya kullanımıyla bulaşır. Böyle mikrobik konjunktivit belirtileriniz varsa havlu ve yastık gibi eşyalarınızı ayırıp, ellerinizi sık sık yıkamalı elinizle göz temasından kaçınmalısınız. İyileşmeyi hızlandırmak ve ek komplikasyonları önlemek için mutlaka göz doktoruna gitmelisiniz.
Allerjik Konjunktivitler
Gözde sulanma, kaşınma, kızarıklık ile ortaya çıkan bulaşıcı olmayan bir konjunktivit türüdür. Genellikle bahar aylarında görülse de tüm yıl boyu devam edebilir. Beraberinde hapşırma, öksürük eşlik edebilir. Sürekli göz kaşıma ile birlikte ortaya çıkabilecek keratokonus gibi bazı hastalıkların erken fark edilmesi ya da önlenmesi açısından alerjik konjunktivit varlığında belirtileri hafifletmek ve ortadan kaldırabilmek için göz damlaları, ağır hastalık varlığında ise ağızdan ilaç tedavisi ya da immunoterapi yapılmaktadır.
Göze Yabancı Cisim Kaçması
Göze yabancı cisim kaçtığında sürekli bir batma, yanma, ağrı, sulanma ile birlikte gözde kızarıklık da oluşur. Özellikle kaynak işi gibi göze yabancı cisim sıçraması muhtemel iş kollarında çalışanlar bazen gözlerindeki yabancı cismi günler sonra fark ederler, bu da kornea tabakasında enfeksiyona ve gözde kızarıklığa sebep olabilir. Göz doktorunun mikroskop altında çıkarması gereken bu yabancı cismi, kendiniz kağıt ya da başka bir nesne ile çıkarmaya çalışırsanız göz bebeğinize daha çok hasar verebilirsiniz. Tedavisi için göz doktoru tarafından yabancı cisim çıkarıldıktan sonra uygun antibiyotikli damlalar kullanılır ve gözün epitel tabakasının yenilenmesi için göz 1-2 gün kapalı tutulur.
Keratit
Gözün en ön kısmındaki saat camı şeklinde kubbeli olan şeffaf tabakası kornea tabakasıdır. Burada gelişebilecek viral, bakteriyel ya da parazitik bulaşmalarda keratit denilen kornea enfeksiyonu olur. Kızarıklık ağrı, batma, ışığa bakamama belirtileriyle kendini belli eder. Mutlaka tedavi edilmelidir. Kalıcı görme azalması ile sonuçlanabilir.
Glokom
Glokom, yani göz tansiyonun bazı tiplerinde gözde kızarıklık olabilir. Baş ağrısı, göz ağrısı, mide bulantısı, görmede bulanıklık, göz bebeğinde büyüme ve gözde kızarıklık varsa acilen göz doktoruna gidilmelidir. Bu durum bir akut glokom krizinin belirti ve bulgusu olabilir. Tedavi edilmezse kalıcı körlükle sonlanabilir.
Kuru Göz
Göz yaşında azalma ya da aşırı buharlaşmaya bağlı göz yüzeyinde kuruma varsa, batma, yanma ve kapakların gözün ön tabakalarına sürtünmesi ile kızarıklık oluşabilir. Göz doktorunuzun önerdiği göz yaşı damlaları ve bol su tüketimi ile bu durum geçecektir.