Katarakt Nedir?

Katarakt gözümüzün içinde bulunan normalde saydam olması gereken göz merceğinin bulanıklaşması ve saydamlığını yitirmesidir.

Göze gelen ışıkların kırılarak göz içinde foveaya (görme noktası- sarı nokta) düşmesi için ve görüntünün oluşması için iki kırıcı unsur vardır. Bunlardan ilki gözün en ön tabakası olan korneadır, ikinci kırılma noktası ise gözümüzün içindeki lenstir.

Yaşla beraber göz içindeki lensimiz sararmaya ve saydamlığını yitirmeye başlar, bununla beraber bazı hastalıklar, bazı ilaçların kullanımı da katarakta neden olabilir.

Kataraktın Belirtileri Nelerdir?

  • Bulanık ya da puslu görme (özellikle uzak)
  • Çift görme
  • Renklerde solukluk
  • Işıkta kamaşma
  • Yalancı miyopiye bağlı yakın görmenin artması

Katarakt Tipleri Nelerdir?

Katarakt sıklıkla 50 yaşından sonra lensin saydamlığını yavaş yavaş yitirmesi sonucu oluşur, buna senil yani yaşa bağlı katarakt denir. Yeterince yaşlanan herkeste eninde sonunda bu katarakt tipi gelişir.

Bazı hastalıklar (gözde üveit ya da sistemik hastalıklardan şeker hastalığı gibi) ya da ilaçlar (özellikle kortizon kullanımı) ikincil katarakta yol açabilir, bu durumda katarakt daha erken yaşlarda da görülebilir.

Üçüncü tipi ise doğumsal kataraktlardır. Doğumsal yani konjenital kataraktlar anne karnındaki fetüsün lensinin gelişiminde problem gelişirse görülebilir, göz tembelliği riski oluşturabileceğinden, görmeyi engelliyorsa erken dönemde ameliyat gerektirir.

Kataraktın Tedavisi Nedir?

Kataraktın tek tedavisi cerrahidir. Cerrahide amaç göz içinde saydamlığını yitirip, bulanıklaşmış, işlevini yitirmiş lensin alınıp, göz içine onun işini yapacak bir göz içi mercek yerleştirmektir.

Katarakt gelişen bir kişide göz doktoru tarafından önerildiği halde ameliyat geciktirilirse, göz içi merceği tamamen beyazlaşabilir, lensi tutan asıcı bağlarda kopma olabilir, bu da ameliyattan istenen başarının elde edilmesi olasılığını düşürür ve komplikasyon olma ihtimalini artırır. Üstelik azalmış olan görme ile hem hayat kalitesi düşer hem de kişinin hayatını tehlikeye sokabilecek durumlar, kazalar gibi olabilir.

Katarakt ameliyatı, ek sorunu olmayan gözlerde, 10-15 dakika süren ve damla anestezisi ile uygulanan bir ameliyattır. Ameliyatta göze dikiş atılmaz. Gözün içine yerleştirilen mercek ömür boyu göz içinde kalır ve görme fonksiyonunu sağlar.

Katarakt Ameliyatından Sonra Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Katarakt ameliyatından sonra genellikle hastanede yatış gerekmez, ancak göz doktorunuzun size önereceği aralıklarla 2-3 hafta kadar damla uygulamanız gerekecektir.

Ameliyattan sonraki ilk gün kontrolünüze kadar göze su değmemesine özen göstermek ve ameliyatlı gözünüzün üzerine yatmamak daha sonra oluşabilecek sorunların da önüne geçecektir.

İki gözün aynı anda ameliyat edilmesi çok uygun olmadığı için, iki gözünüzde de katarakt varsa diğer gözün ameliyatı için en az 2-5 gün kadar beklenmesi uygun olacaktır.

Katarakt Ameliyatında Göz İçine Hangi Merceğin Yerleştirilmesi Gerekir?

Katarakt ameliyatı olacak kişi göz doktoru tarafından muayene edildikten sonra ameliyatta gözün içine yerleştirilecek mercek seçimi için bilgilendirilmektedir.

Günümüzde “akıllı mercek” adıyla bilinen trifokal ya da EDOF göz içi merceklerle yakın, uzak ve orta mesafe görme gözlükten bağımsız bir şekilde sağlanabilmektedir. Ancak hangi göz içi lensinin size uygun olacağını göz doktorunuz size nedenleriyle beraber ihtiyaçlarınızı, taleplerinizi ve mesleğinizi de göz önünde bulundurarak açıklayacak ve önerecektir.