Bebeklerde tek ya da iki göz kapağı düşüklüğü olması ciddi bir sağlık problemi oluşturabilir. Görme gelişiminin tamamlanmamış olduğu bu yaşlarda göz kapağını düşük olmasına bağlı olarak göz bebeğinin yarıdan fazlası kapalı ise, tedavi edilmediğinde görme zamanla azalır ve göz tembelliği oluşabilir. Geç fark edilirse göz tembelliği artacağından, tedavisi ise oldukça uzun ve zorlu olabilir.
Doğumdan itibaren tek ya da iki göz kapağı düşük olan bir çocukta, başka hastalık yoksa, göz kapağını kaldıran kas (levator palpebra kası) doğuştan gelişmemiştir. Bu kas çalışmayınca hasta görmek için aynı taraftaki kaşını ya da iki taraflı ise çenesini kaldırarak bakar.
Bebeklerde Pitozis Varlığında Frontal Askılama Ameliyatı
Doğuştan olan pitozis varlığında görme aksı yarıdan fazla kapalı ise 3-4 aylıktan itibaren bebeklerde ameliyat yapılabilir. Göz kapağını kaldıran levator kası gelişmediği için frontal askılama ameliyatı yapılır ve alında yer alan frontal kas yardımıyla göz kapağının açılması ve kaldırılması hedeflenir. Bu askılama için bebeklerde ve 3 yaş altı çocuklarda esnek bir materyal olan silikon askı kullanılır.
Frontal askılama ameliyatı oküloplastik konusunda deneyimli bir göz doktoru tarafından tek göze ya da her iki göze aynı ameliyatta uygulanabilir. Ameliyat genel anestezi altında yapılır, yaklaşık olarak 20-30 dakika sürer. Göz kapağının üzerinde ve kaş üzerinde işaretlenen bölgelerden cilt kesisi yapılır ve bu kesiler iz bırakmadan iyileşir. Askılama ameliyatında sonra uyurken göz kapağı açık kalabilir. Açık kalan göze uyurken jel göz yaşı uygulanırsa, çocuklarda genellikle korneada hasar oluşmaz. Ancak bazı hastalarda kapak yetersiz ya da fazla kaldırıldıysa, hemen ameliyattan sonra ya da alın bölgesine travma alınırsa bu askıyı daha ileri tarihte askıyı tekrar düzeltmek ve ayarlamak gerekebilir.
Frontal askılama ameliyatı ile görme aksı açılır ve hastanın göz tembelliği riski azalır. Ancak bir miktar asimetri olabilir. Çocuklar için bu ameliyat kozmetik değil fonksiyonel amaçlı yapılır, ileri yaşlarda göz kapaklarında asimetri varlığında tekrar düzeltme yapılabilir. Tamamen geri döndürülebilir ve yenilenebilir bir cerrahidir.
Özellikle bebek ve çocuklarda bu şikayetler varlığında göz kapağında çok fazla düşüklük olmasa dahi göz kapağının göz küresine bası yapmasıyla birlikte astigmat olabilir ve bu da göz tembelliğine yol açabilir, iyi bir göz muayenesiyle gözlük ihtiyacı olup olmadığı da değerlendirilmeli ve gerekirse gözlük kullanılmalıdır.